Nieuwe vacature: Human Brand Officer

Nieuwe vacature: Human Brand Officer

Mijn advies aan organisaties: voeg de afdelingen human resources, marketing en communicatie samen. Deze gaan verder onder de naam Human Branding. Deze nieuwe afdeling staat onder leiding van de nieuwe functie van Human Brand Officer die ook een stoel krijgt binnen de directie. Zijn taak is het om de merkbeleving van de organisatie te verbeteren. Dat doet hij door het merk als kompas te gebruiken bij het aantrekken van nieuw personeel en de ontwikkeling van de vaardigheden en de cultuur van het huidige personeelsbestand. Daarnaast zijn alle boodschappen (intern en extern) in lijn met de merkgedachte.

Hoezo dan?

In 25 jaar heb ik gewerkt op HR-, communicatie- en marketingafdelingen bij verschillende soorten organisaties. Daar heb ik gezien en ervaren dat deze afdelingen elkaar niet versterken, maar elkaar vaak tegenwerken. Dat komt door de verschillende uitgangspunten. Human resources bekijkt de ontwikkeling van de mensen vanuit de wensen vanuit arbeidsmarkt en niet de merkbelofte. Marketing ontwikkelt een merkbelofte die niet is gebaseerd op de unieke kwaliteiten en vaardigheden die binnen de organisatie aanwezig zijn, maar vanuit de wensen van de klanten. De communicatie-afdeling houdt zich niet met beide zaken bezig, maar met de actualiteiten binnen de organisatie en de maatschappij. Het gevolg is dat de merkbelofte niet kan worden waargemaakt door de aanwezige mensen, dat de medewerkers niet worden ontwikkeld in de richting van de merkbelofte en dat de interne en externe communicatieboodschappen niet in lijn zijn met de ontwikkeling van de organisatie, of de centrale merkgedachte.

Simpel?

Dus voeg deze afdelingen samen en zorg dat er gezamenlijke doelen en meetindicatoren komen. Hiermee gaat je merk intern tot leven komen, verhoogt het de medewerkerstevredenheid, gaan je medewerkers het merk naar buiten toe uitdragen, worden beloften richting klanten beter waargemaakt en verbetert het je imago binnen de maatschappij. Klinkt het (te) simpel? Dat is het niet, want alle afdelingen hebben hun eigen belangen en koninkrijkjes. Het samenvoegen zal dan ook zeker niet zonder slag of stoot gaan. Alleen weet ik zeker dat mensen van deze afdelingen de frustraties zullen herkennen.

Ben benieuwd naar je mening!

Ga eens het gesprek aan binnen je organisatie. Ik ben benieuwd naar je bevindingen en of het je een goede oplossing lijkt…..

Groeten,

Robert Engel

1Reactie
  • Rosalie van Rijk
    Geplaatst op 10:35h, 27 maart Beantwoorden

    Ben het heel erg met je eens. Ik heb zelf een communicatie achtergrond. Sinds 2 jaar ben ik ook actief als adviseur duurzame inzetbaarheid/vitaliteitsadviseur. Duurzame inzetbaarheid ligt vaak puur bij hr. In mijn ogen is die scheidslijn tussen de 2 vakgebieden niet zo duidelijk en zouden ze inderdaad juist goed kunnen (moeten?) samenwerken.
    Betrokkenheid en motivatie bij het bedrijf, maar ook preventie, bevlogen medewerkers allemaal zaken die de gehele organisatie aangaan en heel goed passen bij de functie human brand officer!

Geef een reactie